NIP Spasić

1. Koja je optimalna debljina termoizolacionih ploča (debljina izolacije)

Usled sve manjih svetskih zaliha energenata (nafte, gasa...) cene istih su svake godine sve više. Neophodna je veća ušteda energenata. Veća ušteda se ostvaruje ugradnjom debljih termoizolacionih ploča. Taj trend je doveo do toga da je za naše klimatske uslove optimalna debljina termoizolacionih ploča trenutno od 10 do 12cm, sa trendom porasta. Investicija je nezatno veća ali je ušteda znatno izraženija

2. Kako izabrati kvalitetne materijale za fasadu

Najsigurniji način provere kvaliteta materijala je raspitati se koje i čije sertifikate kvaliteta imaju pojedini proizvodi.

3. Koliko je važan dobar izbor majstora za ugradnju fasada?

Kao i materijale treba birati majstore sa sertifikatima za ugradnju fasada. Sertifikat je potvrda da je majstor prošao obuku za ugradnju fasada. Takođe treba proveriti i referentnu listu objekata na kojima su majstori ugradili fasade.

4. Da li je neophodno ugraditi sve elemente fasade?

Jeste. Svaki element fasade ima svoju ulogu u povećanju termoizolacionih, hidroizolacionih i zvučnih karakteristika fasade. Što su ove karakteristike fasada bolje, to se povećava dugotrajnost same fasade a time i čitavog objekta. Ugradnjom svih elemenata fasade obezbeđuje se i potpuni konfor življenja u kvalitetno izolovanim objektima.

5. Zašto je neophodno izolovati objekat?

- Osnovni razlog je ušteda novca!
Kvalitetnim izolovanjem objekata štedi se do 40% energije, a samim tim je i račun za energente umanjen za isti procenat. Povraćaj investicije stavljanja fasade je veoma brz.

6. Isplati li se uzeti kredit za stavljanje fasade?

Svakako! Kamatna stopa i najnepovoljnijih kredita je višestruko niža od procenta uštede koji donosi termička izolacija objekta. Ušteda novca je zagarantovana!

7. Da li se isplati kupovati fasade u sistemu?

Svakako. Uz kompletne sisteme dobijate i višegodišnje garancije za te iste fasadne sisteme. Uvek treba proveriti koje komponente se koriste u pojedinim fasadnim sistemima.